Bli din egen bryggmästare

-en introduktionskurs i ölbryggning.

Endagsutbildning som hålls oftast på lördagar från klockan 10.00 till ca 18.00

Kursdeltagarna får en teoretisk och praktisk genomgång av grunderna i hur man tillverkar sitt eget öl, bryggprocessen, råvaror och dess betydelse och Brygg 52. Vi går igenom grunderna i BeerSmith ett välkänt och omtyckt receptprogram bland hembryggare. Under dagen genomför vi en ölbryggning med Brygg 52

Vi vänder oss till dig som vill lära sig brygga öl hemma och som snabbt vill komma igång med egen ölbryggning med hjälp av Brygg 52 eller för dig som bara är nyfiken på hur öl blir till. Vi maximerar antalet deltagare till 6 deltagare

Säby Brygghus utbildar bryggarelever vid Västerbergslagens utbildningscenter, Yrkeshögskolan - Bryggeriteknik i Ludvika.


Bilder från kurser i Ramlösa

Ramlösa 2017-06-10

Hela gänget samlat med utbildaren Jocke.

Ramlösa 2017-05-06

Johan har koll på utmäskningen

Mats och Joakim


Ramlösa 2017-04-08

Vi var 6 deltagare. Förutom teoriavsnitten så visade vi hur man kan brygga 78 liter öl utifrån en inmäskningsvolym på 52 liter vatten. Så under dagen så bryggde vi en "Säby Folkpilsner" en Classic American Pilsner. Vi utgick från 52 liter vatten vid inmäskning i bryggverket. För att uppnå en Batch Size på 78 liter vilket motsvarade tre jäsfat, gjorde vi beräkningarna i BeerSmith utifrån 78 liter. Slutmålet var 78 liter till uppskattade 4, 2 procent alkohol. För att klara av detta kokade vi först upp 24 liter vatten som fördelades jämt i tre jäsfat som sedan kyldes. När bryggningen var klar fyllde vi upp faten till 26 liter med den kylda vörten. Resultatet blev som förväntat mycket bra.

Några av kursdeltagarna i bryggsalen.


Efter att urlakningen (Batch-lakning) avslutats har maltpipan lyfts bort från bryggverket och koket startats.

Vi körde med max 13 kg malt. Draven kan användas till bröd eller kex bakning.


Nu är det 15 minuter kvar av koktiden och deltagarna har placerat spiralkylaren i grytan.


Nu har vi startat kylningen. Vi går ner till ca 16 grader. Allt som kommer i kontakt med vörten är desinfekterat då vi inte vill ha några oönskade bakterier i vörten.


Här berättar Joakim, vår lärare, hur man enkelt gör ett gott öl med hjälp av Brygg 52.


Tid för mätning av Original Gravity med en refraktometer


Nu tappar vi den kylda vörten på jäsfat och torrjästen strös i. Lägg märke till den kraftiga avrinningen som ger god syresättning.


Dagen avslutas med rengöring av bryggverket.


Ramlösa 2017-02-25

Kursdeltagarna kontrollerar koket.


Ramlösa 2017-01-14

Nu är lakvattnet ifyllt i det upphissade maltröret och omröring sker. Tidseffektiv metod.

Uppvägning av humle och iläggning i humlestrumpan.

Tid att sänka ner kylspiralen försiktigt 15 minuter före kokavslut.


Ramlösa 2016-11-26

Tid för lakning.

Kontroll av bryggresultat.

Kok klart, tappning av het vört för humling i thermos.

Ramlösa 2016-09-03

Emelie, Johan och Joakim vakar över bryggprocessen.


Bilder från en "hemma hos kurs"



Fler bilder hemma hos

Utbildningsupplägg

Vi går igenom stegen från råvara till färdigt öl. Vi behandlar bl.a. överjäst och underjäst öl, de vanligaste ölsorterna, receptframtagning, hygien, maltkrossning, vattenbehandling, mäskning, lakning, vörtkokning, provtagning, kylning, rengöring av Brygg 52, jäsning, tappning flaska/fat, lagring. Vi går också igenom förslag på utrustning som du behöver utöver bryggverk.

Utbildningen varvas med praktik och teori. Allt från receptdiskussion till färdig öl. Vi använder oss av vårt eget bryggverk Brygg 52 och vårt styrsystem. Du får lära dig grunderna att hantera Brygg 52, så att du ska kunna göra ditt eget öl. Tyngdpunkten i kursen ligger på att hantera Brygg 52. Vidare har vi ett avsnitt som behandlar hur man gör recept i BeerSmith och hur man kan importera detta recept till styrprogrammet får Brygg 52.

Förkunskap: Före utbildningen rekommenderar vi att du laddar ner och går igenom vår manual Brygg Styrenhet o bien/brew samt vår bruksanvisning Brygg. Dessa laddar du ner kostnadsfritt från vår hemsida under "Ladda hem". Vi rekommenderar också att du laddar ner BeerSmith's receptprogram. Du hittar länk till BeerSmith på vår hemsida under "Intressanta Länkar".

Kurskrav: Efter utbildningen skall du kunna brygga ditt eget öl med vårt bryggverk Brygg 52.

Kursansvarig; Mats P Nilsson,Säby brygghus, som tillverkar Brygg 52.

Priser och anmälan 900 kr exkl. moms per deltagare. I priset ingår kurskompendium. Om ni är ett sällskap på minst 5 personer kan vi göra ett anpassat kursupplägg. Anmälan till en bryggarkurs sker genom att skicka in vårt anmälningsformulär, se nedan. Eller sänd uppgifterna i mail till mpn@saebybrewhouse.se.

Finns det intresse kan vi också anordna 'Hemma hos kurs' för kunder i samband med köp och leverans av bryggverk, förutsatt att det blir tillräckligt många kursdeltagare. Du kan skicka intresseanmälan via e-post till mpn@saebybrewhouse.se Ange kontaktuppgifter inkl. tel.nr, antal deltagare och önskad tidpunkt, så återkommer vi med närmare uppgifter om förutsättningar och pris för sådan kurs.

För ytterligare information kontakta Mats P Nilsson Säby Brygghus. mpn@saebybrewhouse.se

Mer info

Nästa kurstillfälle: 16/9, Ort; Ramlösa/Helsingborg

Kursanmälan