Bli din egen bryggmästare

-en introduktionskurs i ölbryggning.

Endagsutbildning som hålls oftast på lördagar från klockan 9.00 till ca 17.00

Kursdeltagarna får en teoretisk och praktisk genomgång av grunderna i hur man tillverkar sitt eget öl, bryggprocessen, råvaror och dess betydelse och Brygg 52. Vi går igenom grunderna i BeerSmith ett välkänt och omtyckt receptprogram bland hembryggare. Under dagen genomför vi en ölbryggning med Brygg 52

Vi vänder oss till dig som vill lära sig brygga öl hemma och som snabbt vill komma igång med egen ölbryggning med hjälp av Brygg 52 eller för dig som bara är nyfiken på hur öl blir till. Vi maximerar antalet deltagare till 6 deltagare

Utbildningsupplägg

Vi går igenom stegen från råvara till färdigt öl. Vi behandlar bl.a. överjäst och underjäst öl, de vanligaste ölsorterna, receptframtagning, hygien, maltkrossning, vattenbehandling, mäskning, lakning, vörtkokning, provtagning, kylning, rengöring av Brygg 52, jäsning, tappning flaska/fat, lagring. Vi går också igenom förslag på utrustning som du behöver utöver bryggverk.

Utbildningen varvas med praktik och teori. Allt från receptdiskussion till färdig öl. Vi använder oss av vårt eget bryggverk Brygg 52 och vårt styrsystem. Du får lära dig grunderna att hantera Brygg 52, så att du ska kunna göra ditt eget öl. Tyngdpunkten i kursen ligger på att hantera Brygg 52. Vidare har vi ett avsnitt som behandlar hur man gör recept i BeerSmith och hur man kan importera detta recept till styrprogrammet får Brygg 52.

Förkunskap: Före utbildningen rekommenderar vi att du laddar ner och går igenom vår manual Brygg Styrenhet o bien/brew samt vår bruksanvisning Brygg. Dessa laddar du ner kostnadsfritt från vår hemsida under "Ladda hem". Vi rekommenderar också att du laddar ner BeerSmith's receptprogram. Du hittar länk till BeerSmith på vår hemsida under "Intressanta Länkar".

Kurskrav: Efter utbildningen skall du kunna brygga ditt eget öl med vårt bryggverk Brygg 52.

Kursansvarig; Mats P Nilsson,Säby brygghus, som tillverkar Brygg 52.

Priser och anmälan 1125 kr inkl. moms per deltagare. I priset ingår frukost, lunch och eftermiddagsfika samt kurskompendium. Till lunchen har vi lite ölprovning från tidigare brygder. Om ni är ett sällskap på minst 5 personer kan vi göra ett anpassat kursupplägg. Anmälan till en bryggarkurs sker genom att skicka in vårt anmälningsformulär, se nedan. Eller sänd uppgifterna i mail till mpn@saebybrewhouse.se.

Rutin i samband med kursanmälan.
1.  När vi fått in din anmälan registrerar vi denna samt sänder ett mail att vi mottagit anmälan samt ber dig inbetala kursavgiften på vårt bankgiro 816-3149. På inbetalningen anger du; ditt namn, kurs + kursdatum. Vi tillämpar förskottsbetalning. Skulle vald kursdatum vara fullbokad, då får du ett meddelande om detta.  
2.  När din betalning registrerats på vårt bankgiro sänder vi ett mail till dig där vi bekräftar din kursanmälan och att din utbildningsplats är definitiv.
3.  Observera att vi garanterar utbildningsplats först efter att betalning inkommit. Betala därför in kursavgiften så fort du kan.

Finns det intresse kan vi också anordna 'Hemma hos kurs' för kunder i samband med köp och leverans av bryggverk, förutsatt att det blir tillräckligt många kursdeltagare. Du kan skicka intresseanmälan via e-post till mpn@saebybrewhouse.se Ange kontaktuppgifter inkl. tel.nr, antal deltagare och önskad tidpunkt, så återkommer vi med närmare uppgifter om förutsättningar och pris för sådan kurs.

För ytterligare information kontakta Mats P Nilsson Säby Brygghus. mpn@saebybrewhouse.se

Mer info

Kurstillfällen hösten 2019

Dag Datum Klockslag Anm
Lördag 31/8 9:00 -
Lördag 28/9 9:00 -
Lördag 16/11 9:00 Fullb.
Lördag 14/12 9:00 -
Kursanmälan

Säby Brygghus utbildar bryggarelever vid Västerbergslagens utbildningscenter, Yrkeshögskolan - Bryggeriteknik i Ludvika.


Bilder från kurser i Ramlösa

Ramlösa 2018-03-03

En pigg grupp på utbildning

Elisabeth M, elev vid Bryggeritekniska yrkeshögskolan i Ludvika, lär sig Brygg 52


Ramlösa 2018-02-03

Hela gänget är samlat

Joakim, vår utbildare går igenom Styrprogrammet för Brygg 52

Tid för arom humling med termosmetoden


Ramlösa 2017-11-25

Fyra deltagare från Stockholm, Helsingborg och Viken, fick grunderna i dels hur man gör recept i BeerSmith, ett välkänt receptprogram som är kompatibelt med vårt styrsystem. Vidare gick vi igenom grunderna för hur man brygger med Brygg 52 och finesserna i vårt styrprogram. Som vanligt varvade vi teori med praktiskt bryggande. Denna gång gjorde vi en humlestark IPA, som vi bryggde på 10,5 kg Vikingmalt och 0,10 kg Munic färgmalt. Batch storlek var 52 liter. Totalt 350 gr humle fördelat på Magnum 50 gr i koket, Amarillo 50 gr och Citra 50 gr i Steep Whirlpool. För torrhumlingen avsatte vi dessutom 150 gr Amarillo och 50 gr Citra. Kursdeltagarna fick var sin kursdokumentation.
Est original gravity beräknades till 1,053 och uppmätt Og blev 1,054. Bra resultat som vanligt.

Deltagare övervakar bryggningen

Lakvatten fylls på


Ramlösa 2017-06-10

Hela gänget samlat med utbildaren Jocke.

Ramlösa 2017-05-06

Johan har koll på utmäskningen

Mats och Joakim


Ramlösa 2017-04-08

Vi var 6 deltagare. Förutom teoriavsnitten så visade vi hur man kan brygga 78 liter öl utifrån en inmäskningsvolym på 52 liter vatten. Så under dagen så bryggde vi en "Säby Folkpilsner" en Classic American Pilsner. Vi utgick från 52 liter vatten vid inmäskning i bryggverket. För att uppnå en Batch Size på 78 liter vilket motsvarade tre jäsfat, gjorde vi beräkningarna i BeerSmith utifrån 78 liter. Slutmålet var 78 liter till uppskattade 4, 2 procent alkohol. För att klara av detta kokade vi först upp 24 liter vatten som fördelades jämt i tre jäsfat som sedan kyldes. När bryggningen var klar fyllde vi upp faten till 26 liter med den kylda vörten. Resultatet blev som förväntat mycket bra.

Några av kursdeltagarna i bryggsalen.


Efter att urlakningen (Batch-lakning) avslutats har maltpipan lyfts bort från bryggverket och koket startats.

Vi körde med max 13 kg malt. Draven kan användas till bröd eller kex bakning.


Nu är det 15 minuter kvar av koktiden och deltagarna har placerat spiralkylaren i grytan.


Nu har vi startat kylningen. Vi går ner till ca 16 grader. Allt som kommer i kontakt med vörten är desinfekterat då vi inte vill ha några oönskade bakterier i vörten.


Här berättar Joakim, vår lärare, hur man enkelt gör ett gott öl med hjälp av Brygg 52.


Tid för mätning av Original Gravity med en refraktometer


Nu tappar vi den kylda vörten på jäsfat och torrjästen strös i. Lägg märke till den kraftiga avrinningen som ger god syresättning.


Dagen avslutas med rengöring av bryggverket.


Ramlösa 2017-02-25

Kursdeltagarna kontrollerar koket.


Ramlösa 2017-01-14

Nu är lakvattnet ifyllt i det upphissade maltröret och omröring sker. Tidseffektiv metod.

Uppvägning av humle och iläggning i humlestrumpan.

Tid att sänka ner kylspiralen försiktigt 15 minuter före kokavslut.


Ramlösa 2016-11-26

Tid för lakning.

Kontroll av bryggresultat.

Kok klart, tappning av het vört för humling i thermos.

Ramlösa 2016-09-03

Emelie, Johan och Joakim vakar över bryggprocessen.


Bilder från en "hemma hos kurs"



Fler bilder hemma hos